Exobe_Konf_1920x1080

15 mars samlades ett tusental nyfikna besökare på Grand Hôtel i Stockholm för att ta del av rapporter, nyheter och seminarier kring Microsofts tjänster och produkter. Föga oväntat kretsade det mesta runt det senaste halvårets stora snackis; Copilot for Microsoft 365.

Microsoft Ignite är ett årligen återkommande event som samlar teknikentusiaster, beslutsfattare och övriga IT-branschen för att dela kunskap kring AI, molntjänster och andra aktuella områden. I mars stod alltså Stockholm som värdstad för konferensen. En av de som tog plats på scenen är Tommy Clarke, Cloud Productivity Expert på Exobe som är en av Microsofts partners på den svenska marknaden.

– Det finns fortfarande en väldigt stor nyfikenhet kring Copilot. Många har testat, men kanske inte sett sambandet mellan Copilot och övriga Microsoft-produkter. Och då får man inte heller de resultat som förväntas. Man får inte se Copilot som en enskild del, utan som ett komplement som accelererar nytta och produktivitet inom hela Microsoftportföljen. Inte minst inom Teams där Copilot är en enorm tillgång genom noteringar, sammanställning av möten och liknande moment som annars tar mycket tid och energi.

Lägg inte över hela ansvaret.

Enligt Tommy gör många misstaget att se Copilot for Microsoft 365 som en autopilot istället för, som namnet antyder, en andrepilot. Från scenen gör han en tydlig jämförelse:

– När en flygkapten slår på sin autopilot kan hon koppla bort och göra annat. Hon behöver inte ens sitta kvar i cockpit. Men Copilot for Microsoft 365 kommer aldrig att utföra jobbet åt sin användare på samma sätt som en autopilot gör. Copilot är snarare en andrepilot som sitter jämte och håller koll. Den ser samma mätare som du, kan trycka på samma knappar som du och så vidare. Men den kan inte göra någonting som du inte kan. Så det gäller att avdramatisera hela AI-debatten och istället se Copilot som en assistent, säger Tommy inför den stora publiken.

Otydliga frågor ger otydliga svar.

Tommy betonar också vikten av att ha tålamod och lära upp sin Copilot successivt. I publiken fanns flera personer som blivit besvikna efter sina första möten med Copilot. Men precis som en mänsklig assistent kommer den inte vara fullärd från dag ett.

– I början var jag själv inte särskilt imponerad av Copilot. Jag tyckte att den gav lata svar på mina frågor och uppmaningar. Sedan förstod jag att det var jag som hade varit lat och inte orkat ge tillräckligt tydliga instruktioner. Ska man få ut maximal effekt av Copilot måste man lägga tid på att ställa frågor på rätt sätt. Mitt bästa tips är att fråga Copilot hur den själv vill att man ställer frågor. Då får man tydliga instruktioner och tips som gör samspelet bättre, avslutar Tommy Clarke inför ett fullsatt Grand Hôtel.

Relaterade inlägg

Vill du vara säker på att inte missa något

Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.

Hidden