Picture 1

Nu har det gått ett par veckor sedan team Exobe kom hem från ISE 2023 i Barcelona. ISE – Integrated Systems Europe är världens största mässa för AV-teknik. Sedan 2004 har mässans hemmaplan varit Amsterdam, 2022 flyttade den till Barcelona. Den har verkligen ökat både i popularitet och i bredd av deltagare sedan digitala möten och i synnerhet Teams framfart i mötesrummen. Mässan är inte enbart en mässa utan också en konferens och ger möjlighet till utbildningar från Avixa och CEDIA. Mässan har mer än 1300 utställare, pågår i 4 dagar och uppskattas ha runt 90 000 besökare från 151 länder. I år anordnade Exobe för första gången en riktig kundresa efter att ha fått förtroendet av en befintlig kund förra året (2022) att sätta ihop en specialanpassad agenda för dem. 

Vi åkte med två grupper och sammanlagt 9 kunder till Barcelona och ISE 30/1 – 3/2. Vi lät våra experter på plats, Annie Petersson, Mathias Huber och Fredrik Blid, summera sina intryck och favoriter från veckan.  

Fördelen som våra kunder såg det var att vi hade satt ihop en anpassad agenda utifrån deras intressen och framtida aktiviteter. En av våra Microsoft Teams dedikerade kunder var mitt i en RFP och självklart intresserad av allt som har med Teams Rooms och relaterat att göra. En annan hade just fått nytt ansvar, mötesrum – och hade en annan typ av agenda.  

Andra fördelar de såg var att få träffa andra kunder med samma typ av utmaningar, att kunna träffa många tillverkare på en och samma plats och verkligen klämma och känna på produkter, samt möjligheten att tala med tillverkarna under NDA. 

Till en början tyckte vissa i team Exobe att ”det inte hade hänt mycket sedan ISE 2022”. Detta med anledning att ISE 2022 kändes nyligen då det pga. pandemin blev flyttat till Maj 2022 i stället för det traditionsenliga ISE som alltid går av stapeln månadsskiftet januari – februari. 

"Svårigheten att få in skärmen i hissen till exempel vid installation"

Snart kunde vi dock komma överens om att det hänt en hel del. Förra året sökte vi både efter 21:9 format på projektorer/duk och skärmar men hittade bara en från Jupiter. I år hade flera tillverkare skärmar i 21:9 en del tom i 32:9 även om det var en LED skärm. Många tillverkare verkade dock själva skeptiska till formatet då de anser att det bara funkar för Microsofts Front Row layout. Vissa hade prototyper med touch på sin 21:9 men där anser vi att de helt missat vad funktionen med Front Row sittningen 21:9 ger – den är ju bäst i ett hybridmöte där man sitter nära skärmen med bröstet mot skärmen. I Front Row rum vill vi hellre ha en content camera eller Digital whiteboard på sidan i rummet än att använda mötesskärmen. Bara en av tillverkarna kom med kommentaren om svårigheten att få in skärmen i hissen till exempel vid installation. Dessa skärmar kräver sin storlek då vi vill ha både video, presentation, chatt och handuppräckning på skärmen. 105” är inga konstigheter – detta är ett problem som vi på Exobe själva fått känna på när vi skulle ut och resa med vår skärm, så bra kommentar från den tillverkaren.  

Epson hade i ett gediget samarbete med Logitech, Visual Displays, Quadra och Visiosign satt ihop mässans snyggaste Front Row demo med anpassade möbler, kamera i ögonhöjd, kortskjutande projektor på golvet och spänd duk.  

Picture 3

På kamerafronten var de utökade bordskamerorna mest intressant. Logitech (Sight) och Yealink kunde redan demonstrera sina där man placerar kameran på bordet som i Logitechs fall samspelar med kameran som sitter vid skärmen. På detta sätt kan kamerorna samarbeta och hitta bäst bild på respektive person att skicka ut från mötesrummet. Yealinks kamera, SmartVision 360, är ”stand alone” utan kamera i fronten, men här ser vi att det finns en risk att det blir en kopia på den tidigare inte så omtyckta ”Round table” kameran. Även Neat kommer med sin modell, Center, framåt hösten men hade ännu ingen demo. Poly sa sig jobba på sin variant. Spännande! 

Picture-8 Picture 6

Cisco var som alltid ett självklart besök på ISE men ännu mer nu sedan de kunde demonstrera sina Teams Rooms system. Snabbheten att växla mellan Webex och Teamsmöten från samma enhet är fantastiskt och kommer med all säkerhet bli en kioskvältare i de organisationer som är tunga på både Webex och Teams. För Teams-fokuserade organisationer ligger värdet i Cisco´s produkter som alltid – premium kvalitet och design. Det skall bli spännande att följa Cisco´s framfart i Teams-världen. 

Det bubblar alltmer runt Smart Workplace-lösningar, inte minst efter att Microsoft presenterade Places på senaste Ignite. På GPA’s Lunch & Learn lyssnar vi på ett kundcase från Rolls Royce som berättade om hur de pilotar en lösning som bland annat innehåller 10 000 sensorer, bokningsskärmar, vägvisning och smarta förvaringsskåp. De tre framgångsfaktorerna för projektet är energioptimering, optimering av ytor och att skapa ett modernare och mer attraktivt kontor. Det blir extra intressant att se hur detta kan optimera upplevelsen i kontorsytorna ytterligare med automatisk justering av värme och ventilation baserat på hur många som är på plats och personliga preferenser.   

Ilya Bukshteyn (VP för Microsoft Teams Calling and Devices) brukar vara en frispråkig herre, så också under sin årliga Fireside Chat som även det var ett lunchevent hos GPA. Han berättade bland annat om: 

  • AI-funktionerna i Teams Premium som sammanställer ett inspelat Teams-möte; “No one should need to take meeting notes again” 
  • Cast-funktionen, för trådlös skärmdelning till MTR, kommer förbättras med stöd för externa användare och dubbla skärmar 
  • Support för Zero Touch provisioning av MTR i Autopilot 
  • Teams Rooms Pro Portal kommer stödja BYOM samt uppdateringar på kringutrustning oavsett tillverkare 
  • Managering och statistik även för delade skrivbordsplatser (hot desking)

Picture 7

Som alltid väl investerade dagar med mycket ny teknik men inte minst alla mänskliga möten. ISE är mässan dit alla i branschen vallfärdar och som sagt blir större och mer relevant även för slutanvändare för vart år som går.  

Exobe åker så klart igen 2024 – vi funderar redan på hur vi kan göra det ännu bättre för våra kunder. Är du det minsta intresserad – hör av dig redan nu! 

I år bjöd vi in till en paketresa men då våra kunder anmälde sig sent blev det till slut att vi stod för agendan men man fick boka sin egen resa och hotell. Vilket skulle passa dig bäst? Hör av dig!  

Lyssna på när Annie & Mathias pratar ISE 2023 i TeamsPodden

Fredrik intervjuade Lars Berlau en Microsoft MVP från Hp-Poly. Kolla in den här:

Missa även inte våra dagliga videorapporter från ISE 2023: 

Relaterade inlägg

Vill du vara säker på att inte missa något

Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.

Hidden