En ny digital era är här och företag inom en rad olika branscher och sektorer är just nu i färd med att integrera AI i sina verksamheter för att effektivisera arbetsprocesser, automatisera repetitiva moment, underlätta kommunikation samt hålla jämna steg med den teknologiska utvecklingen. Jämte utrullningen av Microsoft 365:s nya AI-funktioner äntrar företagen en ny generations IT-infrastruktur. Tommy Clarke, medgrundare till Exobe, berättar om hur du gör det på ett säkert sätt.

DSCF6325_S

Den snabbt tilltagande evolutionen av artificiell intelligens (AI) leder till att många av dagens företag behöver anamma nya teknologier och system för att fortsätta överleva och bibehålla relevansen på marknaden. Men den nya smarta teknologin skapar också nya utmaningar, varav en är att säkerställa och upprätthålla en hög informationssäkerhet på arbetsplatsen.

– Om ett företag ännu inte har etablerat en informationsdelningspolicy kan de räkna med en brant uppförsbacke, säger Tommy Clarke, medgrundare till Exobe. Företag som i sin tur lyckas implementera de digitala verktygen på ett strategiskt sätt kommer kunna skörda frukterna av en av vår tids största teknologiska händelser, varför vi ser på AI som en enorm möjliggörare. Mer fokus på arbetsplatsen behöver läggas på informationssäkerhet, som liksom IT-säkerhet behöver vara en del av den grundläggande säkerhetskulturen på ett företag.

– Det handlar inte längre bara om antivirusskydd och brandväggar, utan även om att avgränsa sekretessbelagd och känslig data med digitala filter, för att den inte ska delas i fel kanaler, säger Tommy.

Detsamma menar Tommy gäller det mänskliga filtret som behöver tränas i förhållande till det nya digitala landskapet. – Arbetsgivare behöver se till att samtliga medarbetare är medvetna om riktlinjer och nya riskområden som AI-utvecklingen ställer oss inför.

”AI förändrar arenan för hur vi måste tänka kring säkerhet”

Vi arbetar mycket med våra kunder för att hjälpa dem identifiera och etablera klassificeringssystem utifrån deras policy i kategorier om information som är öppen, intern, konfidentiell eller strikt konfidentiell. Det kommer även att behövas ett mer utpräglat grundskydd än tidigare, där framgångsrika företag alltid kommer att behöva ligga steget före digitala inkräktare som kan utge sig för att vara någon annan. Genom att ta tillvara på den kapacitet som AI förser oss med kommer vi kunna använda den till vår fördel och på sikt kommer den att hjälpa oss att upptäcka mönster samt exponera obehöriga lättare.

Tommy förutser även att tilläggslicenser och -kostnader kommer att bli allt mer aktuella för kommande AI-tjänster på marknaden och framhåller vikten av tillgänglighet till rätt verktyg och licenser, med insikt och kontroll på kostnader.

Den nya digitala arbetsplatsen

Som en Microsoft Solutions Partner hjälper Exobes specialister kunder att tillgodogöra sig kraften i Microsofts innovativa teknologier. Exobe utsågs dessutom av Microsoft som Årets Compliance Partner 2022 för deras erbjudanden och service inom produktivitet, säkerhet och efterlevnad, samt engagemang gentemot deras kunder vad gäller frågor om riskutvärdering och -hantering. – Vi är just nu i färd med att implementera nya AI-funktioner i Microsoft 365, där applikationer som Word, Excel, PowerPoint och Outlook – som i dag används av cirka 99 % av svenska företag – kommer kunna ackompanjeras av en AI-baserad digital assistent. Copilot, som än så länge bara finns tillgängligt för en begränsad användargrupp, kommer framöver kunna hjälpa många användare till ett tryggare och skönare arbetsliv, avslutar Tommy.

Relaterade inlägg

Vill du vara säker på att inte missa något

Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.

Hidden