2025-05-28
Informationssäkerhet märks först när den brister. Men små åtgärder kan göra stor skillnad.
När samhällsviktiga tjänster flyttar in i molnet och digitaliseringen accelererar, blir också hotbilden mer komplex. Det offentliga Sverige hanterar enorma mängder känslig data, och varje dag utsätts våra myndigheter, kommuner och regioner för sofistikerade cyberattacker med potential att lamslå centrala funktioner.
Det räcker inte längre med att “ha koll på säkerheten”. Hotlandskapet förändras ständigt och många offentliga verksamheter kämpar med att hänga med. För även om det finns en medvetenhet och vilja att agera ligger angriparna ofta steget före. Deras verktyg blir alltmer avancerade och attackerna alltmer riktade.
– Vi ser att många organisationer jobbar hårt med sin IT-säkerhet, men det finns fortfarande stora luckor. Och tyvärr räcker det med en enda sårbarhet för att det ska gå illa, säger Tommy Clarke, säkerhetsexpert på Exobe.
Säkerhet börjar med struktur, inte teknik.
Att bygga en robust säkerhetsstrategi handlar inte om stora inköp eller flashiga lösningar. Det handlar om systematik, riskmedvetenhet och att börja där det gör mest nytta. Clarke betonar vikten av att fokusera på de mest kritiska säkerhetsbristerna först och därefter arbeta långsiktigt med både teknik och kultur.
– För att upprätthålla en hög nivå på IT-säkerheten måste offentliga verksamheter följa nationella och internationella regelverk som GDPR, DPIA och NIS2. Efterlevnaden är inte bara en juridisk skyldighet utan också en förutsättning för att skydda medborgarnas integritet och upprätthålla förtroendet för offentliga institutioner, säger Clarke.
DPIA – från krav till förtroendeskapande verktyg.
En viktig del i det arbetet är DPIA – en metod för att identifiera risker i behandlingen av personuppgifter. För den offentliga sektorn är detta inte bara en lagstadgad skyldighet. Det är också ett konkret verktyg för att skapa trygghet och tillit. Genom att arbeta strukturerat och proaktivt med DPIA och andra efterlevnadskrav, bygger man inte bara ett bättre skydd mot intrång. Man visar också att integriteten hos medborgarna tas på största allvar.
En säker framtid kräver mer än brandväggar.
IT-säkerhet i offentlig sektor är mer än teknik. Det är en fråga om demokratiskt ansvar. Och i en tid där samhällsfunktioner blir digitala, blir också säkerheten en central del av vårt gemensamma skydd. I Almedalen 2025 är det dags att ta den diskussionen på allvar.
Relaterade inlägg
Vill du vara säker på att inte missa något
Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.