Ignite-2021_blog

Ignite har varit i farten så vi bad våra MVP:er att summera sina spaningar och vad de tar med sig därifrån. 

 

 

 • Nyheter på Ignite vill man ju gärna ska vara en klang och jubelföreställning och alla ska vilja testa den nya funktionen som lanseras, men likt Dr. Sadness börjar jag kanske med att dra ner stämningen och presenterar en ny licens: Microsoft Teams Premium. Microsoft har lanserat över 450 nya funktioner i Teams det senaste året (jag undrar lite hur granulärt de räknar) men de har kommit till en punkt där de antingen skulle behöva höja licenspriset för alla eller skapa en ny licens och där valde de det sistnämnda. I Teams Premium kommer nya funktioner kring möten läggas; mötesmallar, ”branda” mötet med företagslogo och färger, vattenstämplar på delat material, automatisk sammanfattning av mötet, m.m. Tyvärr läggs översättning av undertexter i denna licens, den hade jag velat se att alla kan använda då den funktionen gör möten mer inkluderande.   

 • Kanaler 2.0 blir ett nytt utseende på kanaler i Teams, vi kommer få se nya inlägg läggas uppifrån och ner och det kommer bli tydligare när du svarar på ett inlägg och när du skapar ett helt nytt. Idag kan du lyfta ut chat i ett separat fönster, detta kommer även gå att göra med ett inlägg i en kanal. 

 • Det presenterades även lite roliga nyheter kring samtal i Teams. Teams Phone Mobile kommer låta dig ta med ditt mobilnummer i Teams, så du kan välja att svara på mobilsamtal även i Teams-klienten. Användare kommer kunna själva få välja vad som ska hända med inkommande samtal när de är upptagna i ett befintligt samtal eller möte. Och vi kommer även få se mer detaljerad samtalsinformation i samtalshistoriken. Många kunder som funderar på att flytta telefoni till Teams, har idag analoga enheter. Microsoft kommer med Teams SIP Gateway möjliggöra att dessa analoga enheter kopplas in i Teams via en ATA-box. 
 • Microsoft 365 Defender kan nu automatiskt stoppa pågående ransomwareattacker. Tiden är kritisk under en ransomwareattack, som sprider sig i nätverket från dator till dator, från server till server, och nu kan Microsoft 365 Defender automatiskt agera och isolera utsatta enheter och användaridentiteter automatiskt. Detta hjälper till att hindra ransomware från att spridas i ett tidigt skede, vilket kan minska den totala kostnaden för en attack samtidigt som att företagets motståndskraft att återhämta sig förbättras avsevärt. Otroligt kraftfullt! 

 • Azure AD får stöd för att tvinga starka MFA-metoder så som smarta kort och FIDO2-USB-nycklar. Authentication Strength är en ny funktion som gör att administratörer kan ange vilken kombination av autentiseringsmetoder som krävs för att komma åt en viss resurs. De kan till exempel innebära att man kräver phishing-resistenta autentiseringsmetoder för åtkomst till en känslig resurs, exempelvis smartcard, men för att komma åt en icke-känslig resurs kan man tillåta mindre säkra kombinationer av multifaktorautentisering (MFA), till exempel lösenord + SMS. Ett exempel är att kräva FIDO2 av en administratör. 

 • Microsoft Entra är Microsofts nya varumärke på allt som har med identitet att göra, bland annat så ingår Azure AD. Under Ignite så presenterades Microsoft Entra Identity Governance som inkludera livscykelprocesser för att automatisera repetitiva uppgifter så som onboarding och offboarding av användare oavsett vart dom skapas, återgodkännande, och åtkomsthantering. Identity governance är en molntjänst men hanterar både Azure AD och traditionellt AD on-prem och skapar en heltäckande IAM-lösning för hybrida moln. 
 • Möjlighet att förhandsgranska rapporter direkt i SharePoint och OneDrive ger ett rejält lyft! Vi har ju vant oss sen länge vid att man bara klickar en gång på en fil direkt i Teams och ser innehållet utan behöva lämna Teams. Så är det inte med Power BI utan där får man snällt ladda ned filen om man ska kunna öppna den. Ja, eller så tittar man i Power BI Tjänsten efter att rapporten blivit publicerad. Nu är det dock snart ett minne blott och lika självklart är det att man bara klickar på en Power BI fil som ligger i OneDrive eller SharePoint för att förhandsgranska rapporten direkt! 
 • Power BI desktop läggs till i Office-paketet kanske inte verkar som en så stor grej, men jag tycker faktiskt att det är ett rätt bra statement! Inom kort kommer man alltså inte bara få Word, PowerPoint och Excel m.fl. när man installerar Office-paketet, utan även Power BI Desktop. Programvaran har alltid varit gratis och ger full funktionalitet för att bygga egna Power BI rapporter, licenser tillkommer först när man vill publicera och samarbeta kring insikterna. För mig innebär detta att Power BI Desktop mer ska ses som visualiseringsverktyget som alla använder, lika självklart som att vem som helst kan kasta in en massa data i Excel och skapa ett diagram. Ett litet tekniskt steg, men jag tror att vi tack vare detta kommer se en enorm ökning av Power BI nyttjande i världen! 
 • B2B externt delbara dataset är ytterligare en häftig nyhet som släpptes under Ignite! Inom Power BI kan man tänka sig att du har personer som transformerar data och sammanställer dataset med strukturerade modeller och kraftfullt komponerade beräkningar. Andra personer är kanske bättre på det visuella. Tidigare har vi dock varit begränsade att hålla oss inom organisationen! Vill vi dela våra Power BI rapporter utanför vår organisation behöver källan till datasetet vara tillgängligt och en kopia av rapporten sätts upp i andra tenants, t.ex. genom template apps i AppSource. Nu kan vi istället bygga ett dataset inom vår tenant och dela till utvalda tenants som vi samarbetar med. Föreställ dig exempelvis en kommun som valt att ha skolan i en tenant och administrationen i en annan. Tidigare har man då inte kunnat komma åt samma dataset utan fått skapa kopior. 

Som årets Compliance Partner lät vi även vår M365 Compliance expert Juha summera detta: 

Juha Nikumaa

2022_Feb_NyPåJobbet_JuhaNikumaa
 • Microsoft Purview och DLP kommer med nya funktioner där man bl.a. kan godkänna eller blockera grupper av skrivare, USB minnen/ diskar och nätverksmappar. Tanken är att man specificerar vilka av dessa som en viss typ av information eller dokument markerade med känslighetsetiketter får lagras på eller skickas till. När det kommer till USB diskar och minnen så kan man baserat på serienummer styra detta. 

 • I Office så kommer vi att få en mer tydlig visualisering av känslighetsetiketter och Outlook kommer att få S/MIME kryptering och user-defined permissions. 

 • Utökat antal trainable classifiers i Purview Information Protection.  

 • Azure Information Protection Scanner ska framöver konfigureras och hanteras via Purview compliance portalen där man även får ut resultatet av scanningen. Inte en helt ny nyhet men dock ändå en betydande funktion och sätt att arbeta på som förtjänar att belysas. 
 • Insider Risk Management får en hel del utökade funktioner som ska hjälpa oss att hitta och hantera riskfullt beteende inom verksamheten. IRM är generellt ett område som jag kan känna är ett område som får lite för lite fokus i Norden för övrigt.  

 • Förbättrade funktioner för triage and detection, dvs hur vi kan sortera bland våra risker och upptäcka det som faktiskt är en relevant risk att fokusera på. Att någon skriver ut eller kopierar ut stor mängd information behöver inte vara en risk men i samband med andra risk signaler kan det tex vara något som bör utredas närmare. 

 • På samma sätt som beskrivet ovan kan en så kallad high impact user, dvs en person med hög accessbehörighet, behöva prioriteras annorlunda vid signaler om ovanligt beteende. En förbättrad version presenterades kring detta. 

 • För att visualisera risker för compliance personer förbättras analytics assessment insights. 

 • Data lifecycle management med retention och records fick en del fokus också: 
 • Power automate integration ska hjälpa oss att hantera workflows med retention på ett bättre sätt efter din verksamhets unika behov. 

 • Användare kan applicera rentention labels direkt i filhanteringen i Teams. 

 • Microsoft Graph APIs for Records Management kommer under 2023 att ge oss möjligheten att skapa och arbeta med eventstyrda retention labels. 

 

Mer info: 
https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/microsoft-ignite-2022-do-more-with-enterprise-self-service-business-intelligence/ 

Relaterade inlägg

Vill du vara säker på att inte missa något

Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.

Hidden