2024-11-26
Har vi nått Peak GenAI och vad innebär det i så fall?
Har vi nått toppen av hypekurvan för generativ AI, samtidigt som den marginalnytta vi ser från nya språkmodeller börjar avta? Flera tecken pekar åt det hållet – och kanske är det precis det andrum vi behöver för att ta nästa steg framåt.
För en knapp månad sedan indikerade OpenAI:s vd Sam Altman att de skjuter upp lanseringen av sin nästa språkmodell till nästa år. Ryktet säger att de inte är nöjda med resultaten. Och de verkar inte vara ensamma.
Detta markerar i så fall ett skifte i utvecklingen av generativa AI-modeller, som historiskt har byggt på enorma mängder textdata från webben. Problemet är att mycket av den data som återstår är av sämre kvalitet, repetitiv eller färgad av bias. Samtidigt begränsar juridiska och etiska regler, som upphovsrätt, tillgången till viktiga dataset. Resultatet? Marginalnyttan av nya modeller börjar avta.
"Allt fler organisationer inser att det inte räcker med att köpa in nya verktyg"
Detta verkar dessutom sammanfalla med att viss luft pyser ur de uppblåsta förväntningarna kring generativ AI. En anledning är att allt fler organisationer inser att det inte räcker med att köpa in nya verktyg. Om vi får nytta av dem eller inte beror på hur de används och för att få ut den önskade nyttan krävs att vi förnyar och förändrar hur vi arbetar.
En chans att stanna upp och reflektera
Detta andrum kan vara precis vad vi behöver. Nu kan vi fokusera på att utnyttja den teknik vi redan har. Vi kan ta tag i att förnya våra arbetssätt och skapa bättre struktur för hur vi hanterar information. Med GenAI i en mognare fas kan vi även flytta vårt fokus till mer verksamhetsspecifika tillämpningar där generativ AI hjälper oss med följande:
- Snabbare informationssökning: Hitta och sammanställ relevant och korrekt information.
- Automatisering: Frigör tid från tidskrävande, repetitiva uppgifter.
- Beslutsstöd: Få skräddarsydd rådgivning baserat på organisationens unika kunskap och behov.
Ordet på allas läppar just nu är “agenter”. Nyckeln till att förstå vilka agenter vi behöver ligger i att integrera generativ AI, som Copilot, i våra arbetssätt. När vi gör detta blir det snabbt tydligt var agenterna kan göra störst nytta och avlasta oss i vardagen.
"2025 blir ett avgörande år för generativ AI. Men för att verkligen dra nytta av den generativa AI-tekniken måste vi lägga en solid grund redan nu."
Microsoft Ignite visar vägen framåt
På årets Microsoft Ignite-konferens stod det klart att vi är på väg mot en mer specialiserad och användarvänlig era för generativ AI. Några av de mest spännande nyheterna inkluderar:
- Nya AI-agenter: Till exempel en HR-assistent, mötesfacilitator och realtidsöversättare i Teams.
- Copilot Studio: En plattform för att skapa autonoma agenter som utför uppgifter utan manuell aktivering.
- Branschspecifika lösningar: Azure AI:s modellkatalog möjliggör anpassning av agenter för olika behov.
- Finjustering av kunskapsbaser: Användare kan skräddarsy agenternas information för högre precision.
- Microsoft 365 Agents SDK: En nyckel till att utveckla avancerade agenter för både Microsoft 365 och externa system.
Precis så – det handlar om agenter, agenter och ännu fler agenter.
2025 blir året då vi förverkligar AI:s potential
Det är tydligt att 2025 blir ett avgörande år för generativ AI, men för att verkligen dra nytta av den generativa AI-tekniken måste vi lägga en solid grund redan nu. Vi behöver granska och optimera våra arbetssätt, förbättra informationshanteringen och skapa tydliga strukturer. Parallellt med detta behöver vi satsa på kompetensutveckling och förändringsledning. Med rätt förberedelser kan vi stå redo att ta ett ordentligt produktivitetskliv med generativ AI.
Relaterade inlägg
Vill du vara säker på att inte missa något
Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.