Med start i februari 2020 uppdaterar Microsoft Software Assurance. Den stora förändringen i denna uppdatering är att de slutar satsa på Deployment Planning Services och Training Days Voucher. Istället väljer Microsoft att fokusera på FastTrack när det kommer till Microsoft-tjänsterna Azure, Microsoft 365 och Dynamics 365. I det här inlägget tar vi en närmare titt på vad det innebär för dig som tidigare använt Deployment Planning Services och Training Days Voucher samt hur du nu kan styra om skeppet och fokusera helhjärtat på FastTrack.

Vad är Software Assurance?

Software Assurance är Microsofts heltäckande volymlicensprogram som innehåller ett antal teknologier, tjänster och rättigheter som hjälper företag att hantera och använda Microsoft-produkter på ett effektivt sätt. Software Assurance kan användas av allt från småföretag till storföretag, och det är ett viktigt verktyg för företag som använder Microsoft-produkter men som inte för den sakens skull är experter på deras mjukvara. Företag kan antingen samarbeta direkt med Microsoft eller en av deras partners.

Du som använder Software Assurance har säkert hört talas om FastTrack. I och med att Microsoft allt mer har valt att fokusera på FastTrack kommer det att ske en del förändringar i Software Assurance. Det här har redan börjat och längre ner i inlägget hittar du ett par viktiga datum för de förändringar som sker med Software Assurance.

Vad händer med Deployment Planning Services?

Tjänsten innebar att antingen Microsoft, eller en Microsoft-partner som Altitude, erbjöd rådgivning och stöd i användandet av Microsofts molnbaserade och lokala produkter. Som partner kunde man erbjuda rådgivning i enlighet med det avtal som hade slutits med slutkunden. Microsoft har nu börjat avveckla Deployment Planning Services och ersättningen för detta är FastTrack; en tjänst som hjälper företag att använda sig av Microsofts molnbaserade lösningar. För att kunna använda den nya lösningen krävs det att företaget redan använder Microsoft 365, Azure eller Dynamics 365, om de har det kostar FastTrack inget extra.

Microsoft ser det här som ett naturligt steg i skiftet mot en mer molnfokuserad IT-miljö och via FastTrack hoppas de i större utsträckning få över kunder till molnet. Oavsett om slutkunden arbetar direkt med Microsoft eller med en Microsoft-partner får de all den hjälp de behöver för att gå över till en molnbaserad IT-miljö, inklusive datamigrering och säkerhetsåtgärder.

Vad är fördelarna med ett molnbaserat system?

De som tidigare har använt lokala system men är intresserade av att flytta över till molnet får nu den där extra knuffen i ryggen av Microsoft att gå över till molnbaserade system. Det finns många fördelar med att gå över till molnet, bland annat får företaget större möjligheter att samla in, generera och använda data, verksamheten blir ofta mer agil och skalbar, och säkerheten stärks. Vi har skrivit ett inlägg om detta i vår blogg. Läs det här! Du kan även läsa mer om FastTrack, Microsofts nya tjänst för allt som har med Microsoft 365, Azure eller Dynamics 365 att göra här!

Vad händer med Training Days Voucher?

Training Days Voucher har varit en förmån i Software Assurance som företag har kunnat nyttja för att få träning och utbildning i de Microsoft-system som täcks under Software Assurance. Microsoft kommer med tiden att gå vidare från detta system och istället fokusera på andra erbjudanden och program för utbildning av kunder och partners i Microsofts system. Microsoft nämner bland annat att de kommer att satsa mer på Microsoft Learn, vilket är en kostnadsfri plattform som Microsoft erbjuder där man kan lära sig mer om Microsofts produkter.

För de som använder Training Days Vouchers är det värt att nämna ett par datum som du bör ha koll på:

Februari 2020: Utbildning i Azure tas bort från Training Voucher-katalogen

Februari 2021: Det kommer inte längre gå att samla på sig nya utbildningsdagar

Juni 2021: Sista dagen att skapa Training Vouchers

Januari 2022: Sista dagen att använda Training Vouchers

Det som sker i år är med andra ord endast att utbildningen i Azure tas bort från Training Days Voucher-katalogen. De som använder det här systemet kan fortfarande nyttja vouchers i Microsofts andra system, inklusive Microsoft 365, Windows Server, SQL, SharePoint och Power BI ända fram till januari 2022. Värt att nämna är även att Software Assurance-förmåner som ”New Version Rights” och ”License Mobility” fortfarande kommer finnas kvar.

Vilka andra förändringar är på gång?

En stor förändring som Microsoft kommer genomföra är att den support som Microsoft erbjuder kommer röra sig från att vara incident-baserad till att vara behovsstyrd med ett kreditsystem mot Unified Support. Unified Support är Microsofts relativt nya premiumsupport. Företag som spenderar mycket på Software Assurance kan ha rätt till den här supporttjänsten så det är helt klart något som det är värt att kolla in.

Om du har några frågor om vad som gäller för just ditt företag i och med förändringarna får du gärna kontakta oss. Vi pratar mer än gärna om allt som har med Microsoft att göra!

Relaterade inlägg

Vill du vara säker på att inte missa något

Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.

Hidden