Windows 10 innebär nya förvaltningsutmaningar | Det är ingen hemlighet att Windows 7 och dess support går mot sitt slut. Efter januari 2020 så släpper Microsoft inga fler allmänna säkerhetsuppdateringar och då ska alla vara över på Windows 10. Olika organisationer har kommit olika långt på sin Windows 10-resa men en sak har dom alla gemensamt, Windows 10 innebär nya förvaltningsutmaningar som kräver nya rutiner.

Modern Desktop och Windows as a Service

Microsoft har i ett par år pratat om begreppet Modern Desktop och det innebär i praktiken processer, rutiner och verktyg för ett ständigt uppdaterat Windows 10 och Office 365. Bilden visar Microsofts Desktop Deployment Wheel som illustrerar konceptet.

4850-moderndesktopwheel-1672656685

Ett annat begrepp, som också är en del i Modern Desktop, är Microsofts koncept att leverera Windows som en tjänst, det dom kallar för Windows as a Service, och i praktiken så innebär det att Microsoft tar ett större ansvar för vilka uppdateringar som installeras på kundernas datorer. Istället för att kunden ska behöva testa och godkänna varje enskild uppdatering så placeras istället datorerna i olika Update Rings som uppdateras med olika intervaller. Det gör det möjligt att sätta mindre grupper i tidiga Update Rings för att på så vis fånga upp eventuella problem innan datorerna i senare Update Rings blir uppdaterade. Detta sparar kunderna både tid och energi.

I Windows as a Service-konceptet så släpper Microsoft större uppdateringar av Windows 10 halvårsvis. Dessa uppdateringar är i själva verket nya versioner av operativsystemet och tar lite längre tid att installera än dom månatliga uppdateringarna. Dessa uppdateringar benämns med år och månad, t.ex. 1903 och 1909 och kräver mer planering inför utrullningen. Här tycker många organisationer att det är svårt att hänga med men med rätt verktyg så behöver det inte vara krångligt.

Förenkla uppgraderingen med Desktop Analytics

Oavsett om er organisation är på väg från Windows 7/8 till Windows 10 eller om ni redan är klara så krävs det smarta verktyg och automation för att hänga med i det moderna cloud- och evergreen-tänket som IT innebär numera. Allt fler användare förväntar sig dom senaste funktionerna och det är upp till IT att leverera på ett effektivt sätt. Desktop Analytics är ett nytt verktyg från Microsoft som hjälper till med Windows 10-uppgraderingarna oavsett scenario.

4850-desktopanalytics-1672656686

Desktop Analytics erbjuder bland annat:

  • Hantering av organisationens Windows 10-uppgraderingar
  • Inventering av organisationens datorer
  • Inventering av installerade applikationer och drivrutiner
  • Undersöker och hanterar applikationskompatibilitet
  • Identifierar kompatibilitetsproblem och rekommenderar lösningar
  • Skapar automatiskt pilotgrupper baserat på rådande flora av applikationer och drivrutiner
  • Rullar ut Windows 10 till pilot- och produktionsgrupper

Desktop Analytics är tätt integrerad med Configuration Manager vilket bidrar till ett smidigt införande och välkända verktyg för hantering.

Vi på Altitude 365 hjälper er gärna på er Modern Desktop-resa, oavsett hur långt ni har kommit, genom att sätta upp och utbilda er i verktyg som Desktop Analytics, Configuration Manager, Intune och Windows Update for Business.

Mer information om Desktop Analytics finns här:

https://docs.microsoft.com/en-us/sccm/desktop-analytics/overview

Hör gärna av er!

Relaterade inlägg

Vill du vara säker på att inte missa något

Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.

Hidden