Exobe_woman_tablet

Hur bygger man en värdeskapande företagskultur på en hybrid arbetsplats? Enligt Exobe går det att komma långt genom att ta rygg på idrottsvärlden.

Många företag har blivit proffs på digitala möten de senaste tre åren. Under tiden har en stor utmaning utkristalliserats – hur behåller man kulturen när en stor del av arbetet sker digitalt?

– Hos vissa har mötesstressen direkt översatts till en digital mötesstress. Nu behöver vi skapa en bättre digital kultur, och det är här Viva-plattformen kommer in i bilden, säger Niklas Olsson Hellström, Head Coach på Exobe.

Idrottsvärlden visar vägen

I Vivas tio olika moduler kan organisationer bland annat sätta upp mål, följa upp dessa, möjliggöra lärande och göra mätningar kring hur medarbetarna mår och presterar. Exobe, Solutions Partner till Microsoft och det enda svenska bolaget inom partnerprogrammet ”Viva Jumpstart”, hjälper kunderna att förstå plattformen med idrottsvärlden som exempel.

– Inom idrotten pratar man insikter, träning, resultat. En tränare har koll på vilken spelare som är hockeylagets bästa forward och vem som är bäst på passningsspelet. Han eller hon förstår att om dessa tränar på att hitta varandra på isen kommer det att resultera i fler mål. Idrotten vågar mäta och titta på siffrorna för att nå bättre resultat, säger Niklas Olsson Hellström och fortsätter:

– Med Vivas moduler kan chefer och ledare få insikter om olika team och deras prestationer, ge möjlighet till träning och följa upp resultaten.

Modulerna att börja med

På frågan om vilka moduler Exobe tycker att en organisation och dess HR-funktion ska implementera först kommer flera svar. Niklas Olsson Hellström lyfter fram Viva Goals, som ger koll på strategiska affärsmål.

– En annan självklar är Insights, som inte kräver några extralicenser för att komma i gång med. Här ges insikter om medarbetarnas vardag och välmående, utan att man behöva ställa frågor. HR-chefen kan exempelvis se om ett team arbetar mycket utanför ordinarie kontorstid. AI kan ta fram grafer unika för den situationen, säger Jonas Törner, specialist Modern Work & Adoption på Exobe.

– Jag skulle vilja slå ett slag för Viva Engage, som också ingår i de vanligaste Office 365-licenserna. Det är ett forum för informationsspridning där användarna kan skapa egna communities, säger Linus Cansby, ansvarig för Modern Work på Exobe samt Microsoft MVP inom Microsoft 365.

– Viva finns för att underbygga organisationens och människornas behov, men det kan vara svårt att få grepp om plattformen och förstå hur modulerna hänger ihop. Vi vill öka förståelsen för hur Viva kan underlätta det hybrida arbetet och bidra till att skapa en vinnande kultur, säger Niklas Olsson Hellström.

Relaterade inlägg

Vill du vara säker på att inte missa något

Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.

Hidden