2022_Feb_Annie_Blogg_Distansarbete

Hör du till dem som genast städar bort kontorsplatsen hemma för att återfå dyrbara kvadratmeter i ditt hem till annat? Genast shoppar loss en ny post pandemi-anpassad garderob, nu även med snygga kläder till nedre delen av kroppen? Återaktiverar ditt kort på gymmet efter månader framför virtuell träning på TVn eller åtskilliga rundor i motionsslingan? Can´t wait att få uppleva resorna i kollektivtrafiken tillsammans med främlingar som mumsar medhavd frukost eller som talar ogenerat och lite för privat i telefon? Längtar efter kollegors egenheter som för stöktighet i gemensamma ytor och med glädje skall du den 9 onde ta hand om andras disk i lunchrummet och tappade pappershanddukar på WC? Inte det? Du precis som jag kanske älskar möjligheten till att välja arbetsplats själv? Anpassar och varierar träning mellan gym, vardagsrummet eller utomhus utefter dagens förutsättningar. Blir kreativ och produktiv i ditt eget flow där arbetspass varieras med korta avbrott för diskmaskinstömning eller ett läxförhör med barnen – tillbaka sen, full av nya idéer och en kropp som fått räta ut sig en stund. Socialiserar och samarbetar med kollegor, kunder och partners mha chattar, videomöten och på samarbetsplattformar. Oavsett hur du har det se till att hitta ditt sätt att få det att funka och hitta arbetsplatsen som passar bäst för stunden. Beroende på arbetsuppgifterna med hänsyn till privatlivet. Förutsättningarna för lyckat samarbete hemifrån:

 • Bra bredbandsuppkoppling – för smidigt arbete och videomöten med bra kvalitet
 • Säkerställ att du har kunskap kring vilka krav på IT säkerhet ditt företag ställer – följ dem!
 • Anpassat professionellt headset för distansmöten – så att du själv hör bra men också så dina mötesdeltagare hör dig bra. Produkter avsedda för konsumentbruk och särskilt som hörlurar för musik har inte i närheten så bra mikrofoner som ”proffs-lurar” vilket leder till att du själv hör jättebra men den/de du talar med får dåligt ljud från dig. En ”puck” fungerar så klart också bra om du inte gillar att ha något på eller i öronen. Det ökade användandes av ”in ears” produkter har visat sig öka behovet av öron vård/hygien. Kan vara bra att ha i åtanke om du har ovanan att ha dem i för länge.
 • Extern video-kamera så dina mötesdeltagare kan se dig ordentligt och slippa trötta ögon av dålig bild. Och så klart för din egen skull så du ser lika trevlig ut på distans som live – eller kanske ännu bättre En extern kamera är också lättare att få upp i ögonhöjd tex med hjälp av en extern skärm så slipper du bygga en platå av böcker för din laptop för att få upp den i ögonhöjd.

För att förhöja känslan ytterligare:

 • Om du inte har ett avsett rum hemma som kontor, se till att hitta ett par olika platser i hemmet där du kan sitta med bra ljus. Vad är bra ljus, jo det är ljus som kommer framifrån och det får gärna vara dagsljus, i brist på det en lampa. Vill du gå all in införskaffa en dim-bar ”RingLight” finns i alla prisklasser. Varför fler platser? Om du använder dagsljuset som ljus kan ljuset i olika rum variera över dagen sen ger det kanske också en skön känsla av miljöombyte att byta arbetsplats – om så även i ditt eget hem.
 • Säkerställ din bakgrund. Beroende på om du gillar din naturliga hem-miljö – städad eller stökig… eller om du hellre tar hjälp av virtuella bakgrunder. Oavsett vilket, tänk på vad det är för typ av möte och vilka deltagarna är innan du bestämmer dig. I möte med närmsta kollegorna är det kanske kul att sätta upp hemmalagets flagga som bakgrund eller en bild på din nya fina bil medan det i ett kund eller leverantörsmöte passar mindre bra. Olika ”roliga” eller egna fotografier som bakgrunder kan också vara jobbiga för ögonen under längre perioder för dina mötesdeltagare.
 • Vad har du på dig? Nej, jag vill inte utmana din klädstil men just vad det gäller färger och mönster finns det lite att tänka på – särskilt om du kombinerar dem med just virtuella bakgrunder. Så oavsett om du sitter i hoodie eller knytblus – välj bort småmönstrat och undvik gärna att ha samma färg på dina kläder som på din bakgrund – särskilt om du använder virtuell bakgrund. Annars kan det lätt se ut som att ditt huvud simmar omkring i bilden.

Sist men inte minst – ta hand om dig!

 • Se till att du har paus mellan dina möten – du kanske tom skall lägga in obokningsbara perioder i din kalender om du känner att det är svårt att stå emot en inbjudan?
 • Rör på dig varje timme, att hänga upp en tvätt eller gå ut med soporna kan vara just den lilla paus både din kropp och sinne behöver.
 • Ta tid för måltider utan sällskap av skärmar.
 • Hitta tid för motion – lunchpromenad kräver varken ombyte eller utrustning. Frisk luft och dagsljus kommer på köpet. ”Njuta av kring-ljuden” eller stänga in dig med en podd eller ljudbok – bara du kommer ut.

Lycka till! Vill du och din organisation bli bättre på att jobba tillsammans oavsett tid och plats? Hör av dig till oss på Uclarity + Altitude365

Relaterade inlägg

Vill du vara säker på att inte missa något

Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.

Hidden