4 raketer från Microsoft Power Platform Conference 2022 

Exobe deltog under världens första Power Platform conference som hölls i Orlando, Florida. Konferensen blev helt utsåld och över 3 600 deltagare var på plats utöver personal, utställare och talare. Vi hade ett helt gäng på plats och här är vad de tagit med sig från resan, samt vad de pekar ut som de 4 främsta raketerna som du bör ha koll på inom detta heta ämne!  

Så, Power Platform Conference, vad är grejen med det?  Som namnet kanske antyder så har konferensen ett enda fokus, Power Platform! Om du inte är bekant med Power Platform sedan tidigare så kan det kort beskrivas som en plattform som gör det möjligt att med väldigt små medel åstadkomma stor verksamhetsnytta, på väldigt kort tid. Det bästa är att om din organisation använder Microsoft365 - då har ni faktiskt redan tillgång till alla dessa fantastiska verktyg. 

Picture1

1. Att träffas på plats är oslagbart 

Att vara på plats på en riktig konferens igen, träffa människor, nätverka och inspireras är en obeskrivlig känsla! Under pandemin har allt varit online vilket visserligen är väldigt lärorikt och ett väldigt bra sätt att sprida information men att träffas på det här viset är oslagbart när det gäller att sprida känslor. På Exobe tror vi på att skapa minnen, så vi började några dagar innan konferensen med att njuta av klimatet i Florida och ordna upp en del skomakarens-barn-saker i Exobes Power Platform miljö. Väl på plats fanns det enorma möjligheter att möta andra inom nätverket. Ibland har man frågor när man kommer till en konferens, ibland uppstår de 4 månader efter att konferensen är slut. Med ett bredare nätverk till vårt förfogande står vi nu ännu bättre rustad att kunna svara på dem. 

Villes MPPC22 IMG 3

2. Cards i Power Apps 

Under keynoten annonseras några fräscha nyheter och det stod ut mest var kanske mest på Cards for Power Apps. En slags nästa version av Adaptiva kort som vi känner igen sen tidigare, men som är ganska primitiva. Under en session där man verkligen visade möjligheterna med Cards är jag nu helt säker på att det finns timmar att spara för oändligt många organisationer!  

Ett kort i Cards for Power Apps är dynamiskt utifrån vem som tittar på det vilket betyder att samma kort kan skickas i t.ex. en gruppchatt och de olika deltagarna i chatten ser olika saker i kortet utifrån sina egna perspektiv. Säg t.ex. att det är ett kort med 3 uppgifter som ska utföras och checkas av. Om jag har checkat av 2 av mina uppgifter redan är de avbockade för mig men fortfarande aktiva för en annan person i samma chatt om den personen ännu inte är klar med uppgiften.  

Det gör det exempelvis extremt kraftfullt som ett möteskomplement! Inför mötet skickas ett kort ut i möteschatten i Teams, alla deltagare kan ägna 2 minuter åt att mata in sitt nuläge och när mötet öppnar slipper man ägna 20 minuter åt att gå laget runt så att alla ska säga saker i tur och ordning. Kortet kan ju alla fylla i parallellt istället. Finns det sen inga avvikelser skulle kortet lika gärna kunna trigga att mötet avbokas dessutom så sparar man även den tiden! Då kan vi börja prata om förutsättningar för ett skönare arbetsliv, säger Ville Gullstrand, Data Ninja och Power Platform MVP.   

Läs mer om Power Platform här

Villes MPPC22 IMG 1

 

3. Livscykelhantering av Power-tjänster är på agendan 

Ett tydligt tema var att man satsat väldigt mycket på livcykelhantering (ALM) så att Power Apps och Connections och i stort sett alla komponenter går att få ut som kod och källkodshanteras som riktig kod. Även om det är långt ifrån klart så öppnar det upp för mer avancerade scenarion som att jobba i grupp och få kontroll på release mellan miljöer m.m. ALM-tjänster kommer även byggas in direkt i produkterna för enklare scenarion. För oss var det viktigt att få en bättre bild av hur vi som Pro Developters och Citizen Developters ska jobba ihop i framtiden och framförallt vilken roll vi Pro Developters ska ha framåt, säger Jon Jander, Azure Blackbelt och .Net utvecklare.  

Det finns även mer möjlighet för Pro Developers att bidra med sin kunskap genom ett förenklat sätt att bygga egenskapade API:er och s.k. Connections. Även helt skräddarsydda komponenter som kan användas i Powerapps för att få mer funktionalitet men samtidigt behålla enkelheten i att bygga ett användargränssnitt (UI).  

Signalerna kring Power Platform utvecklingsspråk PowerFX var något splittrade. Å ena sidan skulle det vara Opensource vilket är glädjande. Samtidigt fanns det flera workarounds för att få det befintliga formelspråket att fungera rätt och nya möjligheter att skriva användardefinierade funktioner/metoder som såg nästan exakt ut som JavaScript (JS). Kanske inte så konstigt då det är baserat på JS men motsägande då det snarare ökade komplexiteten.    

Men det fanns också guldkorn – nya insikter i  Azure API management gör att vi nu med hög förväntan ser fram emot en private preview på Visual Studio Port tunneling som används för att lättare debugga API’er som används av externa tjänster (så som Power Platsform).   

Jag ser fram emot att kunna ta en tydlig roll i en s.k. Fusion Development – när t.ex. en kund efterfrågar färdiga Connections mot en befintlig eller ny affärslogik så kan vi tillgängliggöra detta för deras interna Citizen Developer grupp. Då kan de snabbt bygga enklar UI appar och slipper fokusera på avancerad affärslogik eller krångliga PowerFX formler, fortsätter Jon Jander, Azure Blackbelt och .Net utvecklare.  

MicrosoftTeams-image (8)

4. Co-authoring för samutveckling av appar 

Den kanske största nyheten som annonserades på konferensen var den om att Co-authoring är på gång till Power Apps. Tidigare så har det inte varit möjligt för två (eller fler) personer att samtidigt utveckla en app. Lite som ett dokument som varit utcheckat och låst för redigering. Att vi framöver kommer kunna samutveckla appar kommer bidra till att vi ännu snabbare kommer kunna leverera appar - mycket bra och väldigt efterlängtat. 

 

Kolla in vad vi gör mer

Exobe är mer redo än någonsin 

Vi har satsat stenhårt på att bygga ihop hela vårt koncept kring förvaltning (governance) i Power Platform. Just förvaltning av Power Platform är ett område som många av våra kunder funderar över och inte riktigt vet hur dom skall förhålla sig till. En del tar till olika grepp för att stänga ner plattformen, exempelvis genom att ta bort alla licenser. Detta går bra tills verksamheten kräver att den öppnas, men då står IT där med skägget i den berömda brevlådan.  

Vårt koncept är enkelt på ytan, men mera komplext under motorhuven. Konceptet består av tre delar: 

Etablering av tjänsten 

Workshops 

Exobe ”touch” 

Innebär att Microsofts paket Center of Excellence Starter Kit (CoE) installeras.  

Genomförande av ett antal workshops som säkerställer att ni förstår vad plattformen består av och vad det innebär att förvalta den. 

Efter detta lägger vi vår ”touch” ovanpå CoE. Detta paket innebär en utökning av funktionalitet, till exempel larm ifall någon bryter mot regler i olika miljöer. Inkluderar även konfigurering med regler och namnsättning av er miljö.   

 

I de andra delarna så hanterar vi ert ”Makers Network” och agerar ”Center och Expertise” i frågor kring Power Platform. Vi genomför också återkommande möten där vi går igenom vad som händer med plattformen och jobbar tillsammans med er för att få användandet att växa. Genom att använda gameification och utmärkelser ökar vi på er ROI för investeringen i både Power Platform och expertis, säger Magnus Göransson, Partner.  

Hur var eventet då? 

Det märktes att det var ett prioriterat event från Microsofts sidan där många stora profiler fanns med som till exempel Charles Lamanna, Jeff Teper, Heather Newman, Ryan Cunningham, ja listan kan göras lång. Självklart var många duktiga talare från MVP-communityn på plats också, bland annat Shane Young vars Youtube-konto var anledningen till att jag, 2018 fick upp ögonen för Power Platform, säger Niclas Bovall.  

MicrosoftTeams-image (11) copy

Det fanns också utrymme för annorlunda sessioner, t.ex. den på ämnet ”Passion led us here” med Hugo Bernier, David Warner, April Dunnam och Geetha Sivasailam under ledning av Dona Sarkar. En perfekt session om man är relativt ny inom tech-världen och ville känna sig som en del av communityn. Den mest oväntade sessionen var nog ”I’m interested in tech, but don’t consider myself a ”coder” – do I really belong in the Power Platform community? I have no idea what people are talking about half the time”. Spot on hur jag känner från en stund till den andra, men också precis den pushen, från några av mina stora Youtube-idoler, som gjorde att jag senare fann mig själv sittandes på en bänk i korridoren talandes med en äldre amerikansk herre med mer än 30 års erfarenhet och jag kände mig verkligen som en del av communityn just där och just då. Det finns en plats för alla, säger Mathilda Bäckman.  

MicrosoftTeams-image (7)

Vi åker alla härifrån med inspiration om att lära oss ännu mer, med utökad nyfikenhet på att gräva ner oss i nya saker och dela vår kunskap med fler kunder. Det visar sig att det är precis som vanligt – ju mer man lär sig om ett ämne, desto mer förstår man hur lite man vet om det.   

För fler personliga reflektioner från de 3 dagarna på konferensen
i Orlando,
kolla in våra dagliga rapporter som du hittar här:

Följ all vår rapportering på LinkedIn

 

Vill du veta mer?   

________________________________ 

Här hittar du mer om våra Erbjudanden inom Power Platform: Power Platform - Exobe 

Den här konferensen kommer tillbaka i oktober 2023 i Las Vegas! Mer information på den officiella hemsidan: https://powerplatformconf.com/#!/  

Vill du veta mer om Power Platform? Då hittar du mer här: https://powerplatform.microsoft.com/sv-se/  

I den här officiella bloggposten från Microsoft kan ni också läsa om de nyheter som släpptes under keynoten på konferensen: https://powerapps.microsoft.com/en-us/blog/power-apps-brings-collaboration-to-center-stage-with-3-big-announcements/  

 

Relaterade inlägg

Vill du vara säker på att inte missa något

Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.

Hidden

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Exobe AB, orgnr. 556769-5605 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata