Att få en egen anknytning var en statussymbol för ett antal år sedan, gärna med en jättestor bordstelefon med mycket extra knappar! Jag tänker på strofen i Kolla Kolla av Nationalteatern från 1978 där man sjöng "läderfåtölj och egen telefon". Men idag är det något vi ger i princip alla oavsett om man behöver det eller ej.

Företagstelefoni i den form vi haft historiskt kommer att bli mindre och mindre relevant. För stora grupper av medarbetare har telefonen mer eller mindre tystnat till "förmån för" digitala möten. Vi spenderar nog mer tid att prata med någon över en digital förbindelse idag, men det är inte alls lika många oplanerade samtal. De flesta samtal vi har är planerade och schemalagda möten. Det där med att säga "Vi rings imorgon" sker säkert en hel del privat, men hur ofta säger du det på jobbet med mindre än att ni bestämmer en tid? Om det nu inte är för att avsluta samtalet bara…. Reflektera över hur många samtal som kommer till er jobbtelefon varje dag och se hur många av dessa som är privata, hur många som är telefonförsäljare och hur många som faktiskt är önskade samtal? Givetvis skiljer det här en del mellan roller och branscher!

Gränsen mellan telefonsamtal och digitala möten suddas ut och vad som för en person som sitter i bilen kan kännas som ett telefonsamtal, kan det för den eller de andra som sitter vid sin dator vara ett digitalt möte.

Därmed tror jag att företagstelefoni i den form många har idag med ett fastnätsnummer, hänvisning och röstbrevlåda har en rätt kort framtid.

När ni hängt med så här långt i texten förstår jag att vissa av er hoppar i stolen och tycker att jag inte förstår hur det fungerar hos er, men hear me out!

Jag tror att framtidens telefoni ligger betydligt närmare det digitala mötet och att vår dialog med kunder, kollegor, partners och vänner kommer ske i något som är en hybrid av telefonsamtalet och det digitala mötet.

Jag tror att framtidens telefoni ligger betydligt närmre det digitala mötet och att vår dialog med kunder, kollegor, partners och vänner kommer ske i något som är en hybrid av telefonsamtalet och det digitala mötet. För hur tillgängliga är vi egentligen idag för spontana samtal? När kände ni senast telefonen ringde att "det här var ju perfekt timing för ett oplanerat samtal"? Däremot känner ni säkert ofta att det är perfekt timing för just er att ringa ett par samtal när ni sitter i bilen, men är det ömsesidigt?

När jag tagit mig tid att ringa till någon jag inte känner vill jag inte hamna i telefonkö, hänvisning eller röstbrevlåda. Men det är för det mesta inte heller något problem att vänta lite med mitt samtal om jag kan planera för när det ska ske i min kalender. D.v.s. boka ett digitalt möte.

Hur tror jag då att företagstelefoni kommer fungera framöver? Och då i en rätt nära framtid och inte någon framtidsspaning som man inte behöver ta ansvar för.

  • Den är mobil, d.v.s. min anknytning följer med mig vart jag än är och helst också så att jag kan svara på den enhet som passar bäst för stunden. Inte så långt ifrån vad alla vi med mobiltelefoner har idag, men om jag även kan välja att svara i datorn kan jag ju slå ihop samtalet med det mötet jag just sitter i alternativt göra mitt samtal till ett möte genom att dra in kollegor eller ringa upp en till. För många av våra kollegor i andra delar av världen ser verkligheten helt annorlunda ut. Där är bordstelefonen en vanlig syn, och under pandemin har dessa i många fall varit helt irrelevanta.
  • Den lever i samma context som allt annat jag jobbar med. I mitt fall är Teams navet i min arbetsdag, så genom att få samtalet där har jag nära till allt annat jag behöver. Om det kallas ett samtal eller möte spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att jag kan ta det där jag är och om det behövs dra in en kollega, dela innehåll som kan vara ett dokument, en bild jag tagit eller filma något jag ser.
  • Telefonnummer kommer vi nog dras med ett bra tag framöver, men dess status som det primära sättet att nå någon kommer förändras snabbt. Idag använder jag primärt olika meddelande-appar för att kommunicera med folk jag känner. Whatsapp, Facetime eller Facebook Messenger privat. Teams, Slack, Outlook och Linkedin på jobbet. Men om jag ska kontakta någon jag inte känner ringer, SMS:ar eller mailar jag. Idag skulle jag bli lite förvånad om någon jag inte känner ringer mig på en meddelande-app som Whatsapp. Men det är bara en tidsfråga innan det är normalt för de flesta. Innovativa kundtjänstorganisationer tillåter redan idag att jag kontaktar dom med någon av applikationerna ovan. Och snart är det standard. Telefonnummer blir då något man har kvar för bakåtkompabilitet.

Vi ser idag att alla stora leverantörer av Digitala Mötentjänster, som Microsoft, Zoom, Cisco och Google, alla satsar på telefoni - framförallt i sina molnerbjudanden. Det kan vara början på slutet för den traditionella företagstelefonin. Men också början på nästa fas av modern kommunikation. Vi på den nordiska marknaden där många idag har mobilen som sin primära telefon kan ibland ha lite svårt att se nyttan av dessa lösningar då vi redan känner oss väldigt väldigt mobila. Men jag tror att det är just här som vi kommer se den stora vinningen och där vi faktiskt har en fördel av att kunna kommunicera effektivt oavsett plats och format på samtalet.

Om man funderar över hur man ska tänka kring företagstelefoni framöver tror jag att det är viktigt att fundera över aspekterna att en telefoniplattform bör hamna närmare det digitala mötet. Och trenden har väl funnits länge under det slitna begreppet "Unified Commnication", men min poäng är att betydelsen av traditionell telefoni förändras och att om vi fattar vårt beslut på hur det har fungerat historiskt så kanske vi kan försvara beslutet nu, men väldigt snart kommer just det beslutet kännas irrelevant.

Relaterade inlägg

Vill du vara säker på att inte missa något

Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.

Hidden
Samtycke(Obligatoriskt)