Villes produktivitetstips – Dela text i Excel | Det finns massor med tillfällen då det kan vara bra att separera text i listor. I exemplet nedan har en stackare råkat ut för ett illasinnat virus som döpt om alla användarens filer och lagt på en ny filändelse, vilket gör att filerna är oläsbara om de inte först döps om. (Det här är ett riktigt scenario som uppstått hos en av mina kunder).

Värt att nämna är också att om du lagrat dina filer i SharePoint eller OneDrive kan du redan nu sluta läsa och bara lägga ett ärende till Microsoft via Office admin-portalen.
Jag har hittat på 2 listor enligt nedan. Före attacken till höger och efter attacken till vänster, där det finns unikt slumpade tecken efter filändelsen. Det enda gemensamma är att den nya ändelsen också avgränsas med en punkt.
Om du skulle exporterat en egen lista över filerna på t.ex. en server skulle den kunna se ut ungefär som i den högra kolumnen nedan.

Skapa en tabell av datat (markera alla celler med värden, välj ”gör till tabell” uppe från menyn till höger).

Gå sedan på fliken Data.
Välj att hämta och transformera från tabell. Du behöver bara markera någon av cellerna i tabellen. Vilken spelar ingen roll eftersom att Excel själv förstår att du vill hämta in all data från hela tabellen.

I det nya fönstret markerar du kolumnen du vill dela upp. Välj ”Efter avgränsare”.

5098-excel-pic-1-1673259524

Välj anpassad avgränsare och fyll i en punkt.
Välj valet ”Avgränsaren längst till höger” och tryck OK. (Här kan man även sätta längst till vänster eller vid varje förekomst.)

5098-excel-pic-2-1673259526

Välj ”Spara och läs in till” högst upp till vänster.
Detta kommer skapa ett nytt kalkylblad i din Excelfil. Den ena kolumnen innehåller skräpet som du ska plocka bort, den andra innehåller det gamla filnamnet såsom du vill att det ska se ut när det är klart.

5098-excel-pic-3-1673259526

Nu har du en utmärkt input-lista till t.ex. ett Powershell script som kan gå igenom fil för fil och döpa om dessa till sina originalnamn igen.

Det här går att använda till allt möjligt där man vill särskilja textinnehåll utifrån vissa typer av värden.

Just det här caset går att lösa direkt i Powershell också. Se den här bloggposten för mer info

 

Ett avslutningstip:
Om har en lista med för och efternamn, men bara vill behålla förnamnen, kan du markera hela listan, trycka CTRL + H för att få upp Sök och ersätt, fylla i ett mellanslag och en asterisk (*) i Sök efter-fältet och sedan låta ersätt med-fältet vara tomt. Sök och ersätt alla så tar du bort alla mellanslag inklusive allt därefter.
Vill du hellre behålla alla efternamn sätter du asterisken framför mellanslaget.

Relaterade inlägg

Vill du vara säker på att inte missa något

Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.

Hidden