Att hålla sig till mallen…

I min förra bloggpost snuddade jag vid begreppet UX målet att låta konsument slippa tänka på hur en rapport är uppbyggd eller hur man navigerar sig fram genom rapporten. Det steget handlade om att lära känna den eller de miljöer som man sedan bygger sin igenkänningsfaktor på. Resultatet ska upplevas:

  • Enkelt
  • Intuitivt
  • Smidigt

När vi har skapat grunden och säkerställt att användarupplevelsen är smidig, tillgänglig och har ett tydligt syfte för konsumenten är det dags att gå vidare. Nu kan vi börja prata UI.

UI står för användargränssnitt, dvs den visuella känslan och funktionaliteten såsom exempelvis layout, färger och bilder. Syftet med UI-design är att skapa en inspirerande, enkel och tydlig upplevelse i linje med tjänstens syfte och visuella kommunikation.

Vanligtvis arbetar man utifrån en befintlig varumärkesidentitet.

Vi kan ta den vi har på Exobe. Och vi kan hålla oss till några få bitar av den – annars kunde denna bloggpost bli lite för lång för gemene man att orka läsa.

Låt oss börja med färgerna.

Picture 1

När jag ska bygga en Power BI-rapport för Exobe behöver jag säkerställa att det är dessa färger som används. Det är de som ingår i vår identitet, som förknippas med oss, och som signalerar att det som visas upp är något som hör till Exobe.

Inställningen gör i det som kallas Power BI Theme.

Picture 2

Här ställer jag in, färg för färg, de HEX-koder som ingår i färgpaletten jag ska arbeta efter.

Eller så har jag skapat en JSON-fil med de färgkoder som ingår och läser helt enkelt in den i Power BI och får då med mig färgerna automatiskt.

Picture 3

Fördelen med att jobba med JSON-filer är att det går fort att få med styrning för fler element är bara färgerna, det kan vara exempelvis färgen på bakgrunden, typsnitt eller hur en rubrik i ett visuellt objekt ska se ut.

En del av detta kan man ställa in i Power BI, men en JSON-fil är helt klart mer täckande och precis.

Oavsett vilken väg jag går uppnår jag syftet, vilket är att förutbestämma hur alla visuella objekt i min Power BI-rapport kommer se ut i fråga om färg. Jag har gjort det lätt att göra rätt.

Picture 4

Hos oss, på Exobe, är vi ett team som bygger rapporter. Med hjälp av JSON-filen kan vi garantera att alla jobba med exakt samma färger och vi tar bort arbetsmomentet det hade inneburit att ställa in färg för färg innan vi kan börja skapa.

När jag jobbar mot kund är det här mitt allra första steg. Jag läser in mig på kundens grafiska profil, sätter mig in i formspråk, uttrycksmönster och tonalitet. Jag samlar på mig färgkoder, bildmaterial, typsnitt och hittar grunden att stå på. Känslan.

För att bibehålla känslan genom alla rapporter som skapas för samma kund är det enormt smart att sedan bygga upp en template.

Picture 5

I den bakas UI och UX ihop och blir till en komplett grund att stå på för all framtida rapport-bygge. Där finns navigeringen klar, knappar färdigbyggda, färgerna är inlagda och rätt typsnitt finns med.

Nu är det bara att börja skapa!

Finns det regler då? Eller smarta val att göra? Är vissa visualiseringar ett föredra framför andra? Självklart finns det tips och trix som jag gärna delar med mig av. Men, det får bli i nästa bli i nästa bloggpost.

Jag ser fram emot att berätta mer även om den delen för er.

På återhörande!

Relaterade inlägg

Vill du vara säker på att inte missa något

Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.

Hidden