2023-04-20
The art of Power BI Report Designing – Del 2
Att jobba med igenkänningsfaktorer…
I min förra bloggpost beskrev jag det första steget i mitt arbete med det som kallas för Power BI Report Designing. Det steget handlade om att lära känna kunden och förstå målbilden.
- VEM ska använda rapporten?
- VAD ska de använda rapporten till?
- HUR ska rapporten användas?
- VILKEN nytta ska rapporten göra?
- VILKET är syftet?
Nästa steg är att lära känna den eller de miljöer som konsumenten är van att befinna sig eller hämta info från och på så vis skapa en så hög igenkänningsfaktor som möjligt i den Power BI-rapport man är i begrepp att skapa.
För enkelhetens skull utgår vi från Exobe, när jag ger mina exempel i den här blogg-posten. Och för enkelhetens skull utgår vi från vår hemsida som välkänd miljö, utifrån vilken vi vill skapa vår igenkänningsfaktor.
Exobe har såklart en gedigen grafisk profil men färgkoder, typsnitt och bildmanér är inte allt. Vi behöver efterlikna känslan av miljön, så att konsumenten inte behöver lägga tid på att fundera ut hur rapporten är uppbyggd eller fungerar. Vi kallar det UX. User Experience. Och målet är att man inte ens ska behöva TÄNKA på hur man tar sig fram i rapporten, eller var man hittar olika element – igenkänningsfaktorn löser den biten åt oss.
I exemplet med Exobe är konsumenten van vid att hitta navigeringen mellan de olika sidorna högst upp i centrum av bildens yta. Namnen på sidorna är kortfattade, skrivna med versaler i vitt och när man hovrar över dem får de en vit linje under sig som indikerar att ”här kan du trycka – så kommer det hända någonting”.
Det finns också en tydlig knapp mitt på sidan som tydligt signalerar att man kan ta sig vidare genom att trycka på den. Knappen är blå men blir lila när jag hovrar över den, texten på knappen är relativt lång och tar upp mycket yta av knappen, skriven med varseler i vitt och knappens form är i formen som kallas för ”pill”.
Genom att ta med mig både dess två byggstenar till min Power BI-rapport kommer jag förenkla för konsumenten att ta till sig rapporten snabbare och radikalt kapa onödiga sekunder som annars skulle läggas på att bekanta sig med miljön.
Lägger jag sedan till en bekant bakgrund blir igenkänningsfaktorn än och starkare.
Konsumenten behöver nu inte alls lägga tid på att fundera på var navigeringen finns eller leta efter en eventuell knapp (och fundera på hur en sådan kan se ut). Hjärnans uppmärksamhet kan istället nyttjas till den data som vi vill visualisera och de insikter vi vill lyfta fram i vår rapport. Kortfattat får vår data allt fokus tack vare genomtänkt UX och hög igenkänningsfaktor i rapportdesignen.
Att lägga gott om tid på bra UX säkerställer att användarupplevelsen är smidig, tillgänglig och har ett tydligt syfte för konsumenten. Kärnan är att förhöja en upplevelse, en känsla. Det kräver att förstå sin målgrupp, att samla på sig insikter om behov, hinder och utmaningar som konsumenten stöter på i sin vardag och kapa dessa genom klok design. Resultatet ska kännas enkelt, intuitivt och smidigt.
För att användarupplevelsen ska bli fulländad behöver hela rapporten bygga på ett förutbestämt tema. I mitt arbete som Power BI Report designer ingår att skapa ett sådant och lägga in det i rapporten från start, så allt vi visualiserar och bygger i rapporten följer samma mönster. Då börjar vi prata UI. User Interface. Det är ett helt eget kapitel som jag kommer skriva om i framtida blogg-inlägg.
Jag ser fram emot att berätta mer även om den delen för er.
På återhörande!
Relaterade inlägg
Vill du vara säker på att inte missa något
Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.