2018-07-25
Målsökning i Excel
Målsökning i Excel | Undrar du någonsin över vad som skulle hända om någon detalj ändrades? Lånat från engelskan; ”What-if”? Med Målsökning i Excel kan du faktiskt göra just detta!
När används målsökning?
Låt oss t.ex. säga att du ska köpa en ny bil. Du har naturligtvis gjort nogranna uträkningar i Excel (vad gör man annars om lördagarna?) för ditt nya inköp. Det finns många paramtrera att ta höjd för! I exempelfilen i den här bloggposten har jag tagit med de blåmarkerade värdena nedan som man själv kan välja att ändra på.
Utifrån de här värdena har jag gjort iordning en tabell som visar hur kostnaderna förändras per månad över 2 år. Hur mycket är bilen värd efter en viss tid, hur står det sig i relation till lånet och vad är min totala utgift per månad t.ex.?
Vi kan enkelt ändra parametrarna som är blåmarkerade och se vad som händer i tabellen, men det är inte riktigt samma sak som målstyrningen.
Vi kan ju t.ex. se att om vi ändrar till en amortering om 3 000 kr per månad istället för 2 000 kr så kommer vi i bästa fall få ut ca 57 000 kr efter 2 år om vi säljer bilen, jämfört med ca 22 000 kr.
Målstyrning gör samma sak, men åt andra hållet!
Om vi istället vill veta hur mycket vi skulle behövt amortera för att bilen ska vara värd exakt 75 000 kr mer än lånet efter 2 år använder vi målstyrning.
Markera cellen som vill styra.
Gå sedan in under fliken Data. En bit till höger står det ”What-If Analysis” och där kan du välja ”Målstyrning”.
Den första cellen avser den som vi vill ska ändras. Eftersom att vi redan stod i rätt cell behöver vi inte ändra den.
I mittenraden fyller i det önskade värdet som vi vill ha.
I den nedersta fyller vi i värdet som ska ändras på.
I det här fallet säger vi alltså att Excel får ändra amorteringsvärdet för att bilvärde – lånebelopp efter 2 år ska bli exakt 75 000 kr.
Efter någon sekunds magi har vi fått det ganska specifika värdet som krävs i amortering per månad för att kunna räkna med att få loss 75 000 kr efter 2 år.
Det kraftfulla är att vi kan ändra precis alla värdena i kalkylen och se utfallet med hjälp av målstyrning!
Vad skulle t.ex. bensinkostnaden behöva vara för att vi ska få en månadskostnad första månaden på 11 000 kr istället för 12 333 kr?
Backa bara tillbaka med Ctrl + Z så att amorteirngen går tillbaka till 3 000 kr i månaden och markera Total utgift.
Vips så vet vi att om bara bensinen hade kostat 7 kr per liter istället för 15, så hade vi sparat 1 333 kr redan första månaden. Det verkar kanske orimligt att tänka sig så du kan såklart justera lånebeloppet eller antalet mil du kör om året för att istället se om du får din kalkyl att stämma.
Målstyrning kan användas inom massor av olika områden! Vill du gå ner i vikt kan du antingen stoppa i dig mindre eller motionera mera. Med målstyrning kan du räkna ut hur många extra steg du skulle behöva promenera om du äter en halv chipspåse mer i veckan t.ex.
Gör du en upphandling på jobbet eller ett budgetarbete kan du göra antaganden och se vilken påverkan olika utfall skulle få och framförallt – om du vill uppnå ett visst utfall, vilken påverkan krävs?
Om du vill testa själv kan du ladda ner filen som använts i bloggposten här!
Relaterade inlägg
Vill du vara säker på att inte missa något
Som du märker brinner vi för att dela med oss av våra erfarenheter, nyttiga lärdomar och spaningar ut i exosfären. Se till att följa vårt nyhetsbrev eller vårt flöde på Linkedin så du inte missar något.